Takram Omotesando studio

Interior design for workplace, 2012

“Takram Omotesando” is the company’s new office in Aoyama, Tokyo. This office was designed and created by members of Takram. Designed as an experimental space that embodies the spirit of prototyping, this office itself serves as a medium for exploring the possibilities of space, materials, and programs. It is an ever-incomplete testing ground for endless investigation. Through this new space, Takram aims to collaborate with talented creators to heighten and nurture intellectual curiosity.

DETAIL: Space

“Takram Omotesando” is located on a floor of an office building. The space is divided into nine squares. In anticipation of Takram’s ever-evolving design activities, the space had to be designed so that it can be freely transformed into different shapes to serve various functionalities. The design arrived at the “core” space concept, which exists in the center of the office, and is surrounded on its three sides by glass and semi-transparent organza curtains. By opening and closing this double-layered visual/material filter, the spatial expanse, purpose, and traffic flow can be adjusted to fulfill many purposes.

DETAIL: Material

As a project to seek out new working styles within the design industry, “Takram Omotesando” also serves as a basis to experiment with various materials. The studio, which is the center of daily design activities, is finished using mostly wood materials to create a comfortable and relaxing space. In contrast, the living, dining, and guest areas that host the more open and external activities have floors made of hard anodized aluminum boards. The curtain fabric, designed by Yoko Ando, was selected so that it can be adjusted to match the different levels of confidentiality of the matters being discussed in the room. In areas where conversations remain open, double-layered organza fabric is used to blur the visuals inside the room. In areas where sensitive information is being discussed, triple-layered organza fabric is used to filter everything but the silhouettes.

DETAIL: Program

For internal meetings and coffee breaks where confidentiality is already a given, the curtains can be left open in combination with a closed door. This way, the space can still feel open while sound can be contained inside. On the other hand, for meetings where highly sensitive information is being discussed, participants can choose to use the guest room. The “core” can also be transformed into an independent space by screening off the three sides with partition walls. The glass and curtains that divide the dining room (which is the core) and the studio can be gathered into a corner and attach to the living room, enabling the space to be freely transformed into a large hall where 100+ guests can be accommodated for workshop and lecture purposes.

CREDIT

Project Lead & Architectural Design: Kaz Yoneda (ex-Takram)
Advice: Kinya Tagawa (Takram), Kotaro Watanabe (Takram)
Collaboration & Support: Akio Takatsuka (architecture atelier akio takatsuka), Takeo Minato

Category:

Related Projects